EXAMENS EN HEREXAMENS

Lees op deze pagina alles wat je moet weten over examens en herexamens, zodat jij goed voorbereid bent.

SpeakerCamera
HEB JE ALLES GEREED?
Voordat we starten met de uitleg over jouw examen, is het belangrijk dat je onderstaande zaken hebt geregeld in je mijn CBR omgeving. Klik bovenin op inloggen CBR en regel het volgende:

 • Vul je gezondheidsverklaring in.
 • Geef Potters Drive een machtiging.

Zodra je deze zaken hebt geregeld, kan je instructeur van Potters Drive jouw examen gaan aanvragen bij het CBR.
SpeakerCamera
HET IS ZOVER:
JE PRAKTIJK EXAMEN
Een gemiddelde leerling heeft in Nederland doorgaans ongeveer 35 tot 40 rijlessen nodig om goed voorbereid aan het rijexamen te beginnen. Wanneer het moment daar is om je rijexamen aan te vragen of als het al is aangevraagd, begint natuurlijk een spannende tijd. 

Maar geen zorgen! Jouw rijinstructeur van Potters Drive heeft niet voor niets aangegeven dat je er klaar voor bent. Je hebt voldoende rijlessen gehad, je voelt je vertrouwd met het voertuig en je hebt je instructeur overtuigd van je vaardigheden. Nu is het tijd om dit alles aan de examinator te laten zien! Maar hoe ziet zo'n praktijkexamen er eigenlijk uit? Wat kun je verwachten tijdens jouw praktijkexamen?
SpeakerCamera
HOE GAAT HET
PRAKTIJK EXAMEN?
Bij Potters Drive plannen onze rijinstructeurs altijd een zogenaamd voorrij-uur voor jouw examen. Hierbij heb je het uur vóór je examen nog een laatste rijles om de laatste tips van je instructeur te ontvangen. Samen met je instructeur rijd je aan het einde van dit voorrij-uur naar de CBR examenlocatie. 

Eenmaal bij het CBR aangekomen, verloopt het als volgt:
 • Het examen van begin tot eind duurt in totaal 55 minuten. 
 • Je maakt eerst kennis met je examinator en deze zal je vragen naar je ID-bewijs, oproepkaart en zelfreflectiedocument. 
 • Ook controleert hij of je geslaagd bent voor je theorie-examen. 
 • De examinator zal uitleggen wat je kunt verwachten tijdens de rit. 
 • Daarna volgt op het parkeerterrein de ogentest (kenteken lezen op 25 meter afstand). 
 • Vervolgens stelt de examinator jou wat vragen over het voertuig, zoals motorvloeistoffen of controlelampjes.
 • Daarna begint de daadwerkelijke examenrit; je rijdt zelfstandig naar een bepaalde bestemming (10-15 minuten). 
 • De examinator beoordeelt deze rit op verschillende vlakken, waaronder: kijken, voertuigbeheersing, veiligheid, bijzondere verrichtingen, enzovoort. 
 • Maak je niet te veel zorgen, de examinator kijkt naar het totaalbeeld, omdat helemaal foutloos rijden bijna niemand lukt!
 • Direct na afloop van je examenrit krijg je een evaluatie bij de CBR locatie. Je rijinstructeur van Potters Drive is er al die tijd bij.
 • Je krijgt direct tijdens de evaluatie te horen wat de uitslag is.
SpeakerCamera
BIJZONDERE EXAMENS
Het reguliere herexamen
Het reguliere herexamen is identiek aan het reguliere praktijkexamen zoals hierboven beschreven. Normaal gesproken wordt dit aangevraagd als het de eerste keer niet is gelukt om te slagen.

Het faalangst praktijk examen
Het faalangstexamen komen alle onderdelen van het reguliere examen komen aan bod. Het belangrijke verschil is dat je een examinator toegewezen krijgt die specifiek is getraind in het begeleiden van leerlingen met faalangst. De examinator begrijpt dat je erg zenuwachtig bent en doet er alles aan om je op je gemak te stellen, door rustig en geduldig alles uit te leggen. Hij neemt extra tijd voor jou.

Je mag tijdens je examenrit een time-out aanvragen als het even te veel wordt. Tijdens de time-out kun je even tot rust komen voordat je je examenrit hervat. Het faalangstexamen duurt in totaal 80 minuten, waarvan je 35 minuten daadwerkelijk rijdt.

Het BNOR praktijk examen
Als het na vier pogingen nog niet is gelukt om te slagen voor het reguliere examen, kun je een zogenaamd BNOR-examen aanvragen. BNOR staat voor (B=auto, Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het BNOR praktijkexamen omvat opnieuw alle onderdelen van het reguliere examen, maar nu ontvang je veel meer persoonlijke begeleiding en doorloop je het praktijkexamen stap voor stap. Bovendien krijg je aanzienlijk meer tijd voor het examen, namelijk 70 minuten.
TIJD OM JOUW RIJBEWIJS TE HALEN!